Porady
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Zmywarki przemysłowe to całkiem inne urządzenia niż zmywarki stosowane w domach. Są znacznie wydajniejsze i mogą pracować w trybie ciągłym, a dzięki dodatkowym funkcjom gwarantują wypełnienie zaleceń sanepidu w zakresie higieny. Jednym z modeli jest zmywarka kapturowa – gdzie najczęściej się jej używa?

 

Czym wyróżnia się zmywarka kapturowa?

Zmywarka kapturowa zawdzięcza swoją nazwę specyficznej budowie – na górze ma zamontowany kaptur, który opuszcza się po załadowaniu do środka naczyń. Cykl mycia jest tu bardzo krótki, trwa raptem kilka minut, a do sterowania urządzeniem służy wygodny, intuicyjny panel. Zmywarka kapturowa świetnie sobie radzi nawet z bardzo trudnymi zabrudzeniami i można w niej czyścić większe naczynia, tace, garnki, patelnie oraz pojemniki GN. Profesjonalne zmywarki kapturowe od Winterhalter dostępne są w kilku rozmiarach, dzięki czemu łatwo jest dopasować taki sprzęt do potrzeb kuchni.

System zmywania obejmuje dwie strefy mycia. Zmywarka kapturowa jest tak zaprojektowana, by ograniczyć zużycie wody do niezbędnego minimum, co pozwala zaoszczędzić na kosztach eksploatacyjnych. Woda jest kilkukrotnie filtrowana, dzięki czemu naczynia są perfekcyjnie umyte i wydezynfekowane, a wszelkie zanieczyszczenia zatrzymują się na specjalnych sitach i nie trafiają do pompy, która mogłaby wskutek tego ulec uszkodzeniom.

 

Gdzie przyda się zmywarka kapturowa?

Zmywarka kapturowa to idealne rozwiązanie dla restauracji, hotelu, domu weselnego, dużej stołówki. Jest to sprzęt zapewniający doskonałą czystość i higienę, odpowiedni nawet do szkół i przedszkoli, gdzie kładzie się szczególnie duży nacisk na bezpieczeństwo przygotowywanych posiłków. Konkretny model zmywarki kapturowej należy dostosować do potrzeb lokalu, a w razie wątpliwości specjaliści doradzą wybór najodpowiedniejszego sprzętu. Trzeba też pamiętać, że zmywarka gastronomiczna wymaga stosowania odpowiedniej chemii.

Profesjonalne zmywarki gastronomiczne są drogie, ich cena może sięgnąć kilkudziesięciu tysięcy złotych, co dla początkujących firm jest sporym problemem. Rozwiązaniem będzie wynajem zmywarek – producent dostarcza wybrany sprzęt i odpowiada za jego serwis, a po zakończeniu umowy właściciel lokalu może używaną zmywarkę wykupić na własność.