A A A
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Odbiór oleju gastronomicznego
Odbiór oleju gastronomicznego po wysmażeniu jest konieczny, ponieważ nie może być wylewany bezpośrednio do kanalizacji, o czym stanowią odpowiednie przepisy. Utylizacja oleju natomiast pozwala na ponowne jego wykorzystanie.

 

 

 

 

 

 

Gdzie powstaje zużyty olej spożywczy?

Zużyty olej to inaczej ten wysmażony, który nadaje się do wylania. Najwięcej tego rodzaju odpadów jest w gastronomii. Restauracje, bary, stołówki, jadłodajnie używają tłuszczu do pieczenia frytek, mięsa i ryb. Po wysmażeniu muszą się go pozbyć, bo na starym oleju nie wolno smażyć, gdyż jest szkodliwy, na wątrobę, trzustkę, układ pokarmowy, a nawet na serce. Dłuższe spożywanie przepalonego tłuszczu, grozi nawet nowotworem oraz inną poważną chorobą. Kucharze powinni używać świeżych produktów, a po ich zużyciu, wylać, ale nie do zlewu czy toalety, by nie zapychać rur. W Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 5 października 2015 r. są ujęte wymagania prawne na temat postępowania z olejami odpadowymi. Wymagania prawne dotyczą wszystkich, ale właściciele restauracji mają bezwzględnie ich przestrzegać. Zlecają więc odbiór frytury czy innego oleju, specjalistycznym firmom, działającym na terenie dużych miast.

 

Co zrobić ze zużytym olejem?

W gospodarstwach domowych powinno się zlewać zużyty tłuszcz do butelek i słoików, a następnie wyrzucać do pojemnika z odpadami mieszanymi. Zazwyczaj nie zwraca się uwagi na szkodliwość dla rur kanalizacyjnych i wylewa do spływu. Zakłady gastronomiczne muszą jednak przestrzegać przepisów, ponieważ są kontrolowane przez sanepid. Prowadząc restaurację trzeba gromadzić w pojemnikach tego rodzaju odpady i zlecać ich odbiór trafinoil.pl, firma zajmuje się usługami na terenie całego kraju. Wystawia dokument, który jest potrzebny w przypadku kontroli przez sanepid. Odebrane odpady są ponownie wykorzystywane, po dokładnym oczyszczeniu służą m.in. jako paliwo lotnicze, samochodowe, olej opałowy, generator prądu elektrycznego. Segregacja odpadów zapobiega awariom hydraulicznym i pomaga oszczędzać zasoby naturalne. Istnieją potrzeby ewidencji odpadów, do czego służy karta odpadu, poświadczająca odbiór i przekazanie do przetworzenia.

 

Po czym poznać zużyty olej spożywczy?

Z rozpoznaniem zużytego oleju nie ma większych problemów. Wskazują na to: ciemny kolor, nieprzyjemny zapach, dymienie i powstawanie piany podczas podgrzewania na patelni. Nie nadaje się już do spożycia, ponieważ jest szkodliwy dla organizmu. W tym momencie staje się odpadem komunalnym i musi zostać poddany utylizacji. Bardzo ważną sprawą jest czas przechowywania wysmażonego tłuszczu. Im krócej będzie się znajdować w kuchni czy w magazynie restauracji, tym lepiej. Należy go trzymać w szczelnych pojemnikach czy beczkach, w temperaturze pokojowej, a najlepiej, kiedy będzie jeszcze niższa.

 

Komu zlecić odbiór oleju gastronomicznego?

Odbiór zużytego oleju gastronomicznego można zlecić tylko firmie, która posiada stosowne zezwolenia na zbieranie, przewożenie, a niekiedy i przetwarzanie odpadów kuchennych. Proces jest prosty i wygodny, ponieważ lokale gastronomiczne nie muszą zajmować się przewożeniem odpadów do przedsiębiorstwa. Odbiorca dostarcza specjalne beczki wielokrotnego użytku na zużyty olej. W ustalonym dniu firma dysponująca odpowiednim pojazdem przyjeżdża po odpad. Duże restauracje, stołówki szpitalne, przedszkola czy szkoły umawiają się na transport 1x, a nawet 2 x w tygodniu, natomiast potrzeby barów są mniejsze, więc zamawiają odbiór rzadziej. W większym zakresie z usług korzystają przedsiębiorstwa spożywcze.

Odbiór oleju gastronomicznego
Odbiór oleju gastronomicznego po wysmażeniu jest konieczny, ponieważ nie może być wylewany bezpośrednio do kanalizacji, o czym stanowią odpowiednie przepisy. Utylizacja oleju natomiast pozwala na ponowne jego wykorzystanie.

 

 

 

 

 

 

Gdzie powstaje zużyty olej spożywczy?

Zużyty olej to inaczej ten wysmażony, który nadaje się do wylania. Najwięcej tego rodzaju odpadów jest w gastronomii. Restauracje, bary, stołówki, jadłodajnie używają tłuszczu do pieczenia frytek, mięsa i ryb. Po wysmażeniu muszą się go pozbyć, bo na starym oleju nie wolno smażyć, gdyż jest szkodliwy, na wątrobę, trzustkę, układ pokarmowy, a nawet na serce. Dłuższe spożywanie przepalonego tłuszczu, grozi nawet nowotworem oraz inną poważną chorobą. Kucharze powinni używać świeżych produktów, a po ich zużyciu, wylać, ale nie do zlewu czy toalety, by nie zapychać rur. W Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 5 października 2015 r. są ujęte wymagania prawne na temat postępowania z olejami odpadowymi. Wymagania prawne dotyczą wszystkich, ale właściciele restauracji mają bezwzględnie ich przestrzegać. Zlecają więc odbiór frytury czy innego oleju, specjalistycznym firmom, działającym na terenie dużych miast.

 

Co zrobić ze zużytym olejem?

W gospodarstwach domowych powinno się zlewać zużyty tłuszcz do butelek i słoików, a następnie wyrzucać do pojemnika z odpadami mieszanymi. Zazwyczaj nie zwraca się uwagi na szkodliwość dla rur kanalizacyjnych i wylewa do spływu. Zakłady gastronomiczne muszą jednak przestrzegać przepisów, ponieważ są kontrolowane przez sanepid. Prowadząc restaurację trzeba gromadzić w pojemnikach tego rodzaju odpady i zlecać ich odbiór trafinoil.pl, firma zajmuje się usługami na terenie całego kraju. Wystawia dokument, który jest potrzebny w przypadku kontroli przez sanepid. Odebrane odpady są ponownie wykorzystywane, po dokładnym oczyszczeniu służą m.in. jako paliwo lotnicze, samochodowe, olej opałowy, generator prądu elektrycznego. Segregacja odpadów zapobiega awariom hydraulicznym i pomaga oszczędzać zasoby naturalne. Istnieją potrzeby ewidencji odpadów, do czego służy karta odpadu, poświadczająca odbiór i przekazanie do przetworzenia.

 

Po czym poznać zużyty olej spożywczy?

Z rozpoznaniem zużytego oleju nie ma większych problemów. Wskazują na to: ciemny kolor, nieprzyjemny zapach, dymienie i powstawanie piany podczas podgrzewania na patelni. Nie nadaje się już do spożycia, ponieważ jest szkodliwy dla organizmu. W tym momencie staje się odpadem komunalnym i musi zostać poddany utylizacji. Bardzo ważną sprawą jest czas przechowywania wysmażonego tłuszczu. Im krócej będzie się znajdować w kuchni czy w magazynie restauracji, tym lepiej. Należy go trzymać w szczelnych pojemnikach czy beczkach, w temperaturze pokojowej, a najlepiej, kiedy będzie jeszcze niższa.

 

Komu zlecić odbiór oleju gastronomicznego?

Odbiór zużytego oleju gastronomicznego można zlecić tylko firmie, która posiada stosowne zezwolenia na zbieranie, przewożenie, a niekiedy i przetwarzanie odpadów kuchennych. Proces jest prosty i wygodny, ponieważ lokale gastronomiczne nie muszą zajmować się przewożeniem odpadów do przedsiębiorstwa. Odbiorca dostarcza specjalne beczki wielokrotnego użytku na zużyty olej. W ustalonym dniu firma dysponująca odpowiednim pojazdem przyjeżdża po odpad. Duże restauracje, stołówki szpitalne, przedszkola czy szkoły umawiają się na transport 1x, a nawet 2 x w tygodniu, natomiast potrzeby barów są mniejsze, więc zamawiają odbiór rzadziej. W większym zakresie z usług korzystają przedsiębiorstwa spożywcze.